Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod, jak správně trávit podzim

Taky Vám podzim leze na nervy? Přečtěte si 8 rad, jak si toto roční období užít do naprostého vyčerpání.

Podzim pro mě vždycky znamenal jen konec prázdnin, začátek školy a studeného počasí – bláto, vítr, déšť – teplé oblečení, uzavírání historických památek, sklízení ovoce na zahradě a brambor na poli –jinými slovy galeje – chřipková sezóna atd. 

Ani to, že se příroda zbarví do oranžova a do červena, mě vůbec nedojímalo. Mám ráda svěží barvy léta, horko, vzdušné šaty a studené koktejly. Ne barevné šály, horký čaj a spadané listí. Podzim zkrátka není moje roční období. Je to mezidobí mezi mým milovaným létem a zimou, kdy se jezdí lyžovat, peče se vánoční cukroví a popíjí punč na trhu (nejlépe v Olomouci).

Letos je ale všechno jinak. Tady ve Virginii je pořád horko jako v létě a všechny rodinné akce se nesou v duchu podzimních radovánek. Není kam uniknout. Od samého začátku prvního podzimního měsíce se na mě odevšad valí dýně, strašáci do zelí, věnce z listí a kukuřičných klasů, jablečný mošt, a hlavně populární pumpkin spice (= směs obsahující skořici, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček a nové koření)! V září se jako mávnutím kouzelného proutku v obchodech objeví pumpkin spice verze naprosto všeho. Pumpkin spice cider, sušenky, bonbóny, krekry, koblihy, koláče, marmeláda, muffiny, cereálie, popcorn, musli tyčinky, bonbony proti kašli a samozřejmě svíčky a kosmetické produkty.

Jelikož se mě okolí tak urputně snaží přesvědčit, že podzim je prostě to nej roční období, rozhodla jsem se mu dát šanci. Tady je můj návod, jak si ho užít do naprostého vyčerpání.

1. Fall Festivals

Vyrazte na podzimní festival! Jsou úplně všude a probíhají i během pracovního týdne. Vpusťte děti do ohrádky s dýněmi, dejte jim tempery a za hodinu si je zmalované od hlavy až k patě zase vyzvedněte. V případě potřeby opakujte s dalšími atrakcemi: výběh se zvířátky, skákací hrad nebo kreativní dílna, kde je možnost vyrobit si vlastního strašáka do zelí.

2. Farm Fall Festivals

Vylepšenou variantou předchozího bodu je podzimní festival na farmě, který nadchne i vás. Pokud teda nepracujte celý život v zemědělství, pak vám např. zpoplatněná sklizeň ovoce bude připadat absurdní. Pro děti z města je to ale možnost, jak se naučit, co jsou to hrábě a jak se češou jablka. Od září do listopadu na některých farmách probíhají speciální podzimní akce. Představte si to jako zábavní park, kde se točí všechno kolem zemědělství. Cílovou skupinou jsou děti, protože ony prostě milují traktory, seno a zvířátka.

Můj téměř dvouletý syn na jedné takové farmě prožíval přímo záchvaty štěstí. Hned u vchodu manžela odvlekl na několikametrovou hromadu balíků slámy, která nesloužila k ničemu jinému, než aby na ní kupa dětí mohla bez zábran dovádět. Když dohopsal, prohlédli jsme si čerstvě narozená selátka při krmení, zamávali králíčkům a pak po široké skluzavce sjeli z druhého patra typické červené stodoly tatínkovi do náruče. Oba dva. Skluzavek bylo v areálu několik, lišily se délkou a výškou. Některé jsou hladké, jiné jsou hrbolaté… Vyzkoušela jsem je skoro všechny. Kvůli synovi, samozřejmě…

Po několika divokých jízdách jsme se občerstvili jablečným moštem, který byl k dispozici zdarma. Šílené, že? Naopak, geniální. Během těch několika hodin, co jsme na farmě strávili, jsme si na jablečné tekutině vyrobili závislost a pak jsme nemohli jinak, než si předražený kanystřík koupit při odchodu v místním obchůdku.

Největším zážitkem pro tatínka, typické městské dítě, byla jízda na voze taženém traktorem, který řídil opravdu stylový kovboj. Slámu jsme sice měli úplně všude, ale halloweensky laděnou jízdu, která obnášela i projetí několika skutečně hlubokánských kaluží a setkání se strašidelnými postavami po cestě, jsme si všichni užili.

K rychlému obědu nám hrála místní country kapela. Na konci každé písně syn zběsile tleskal. Hudební vkus má asi po českém dědovi.

Když jsme nakrmili kůzlátka senem servírovaném ve zmrzlinových kornoutcích, zmerčil Filip výstavu starých traktorů. Kdybychom ho s manželem opustili a vrátili se za pár hodin, mohli bychom si být stoprocentně jistí, že ho najdeme na jednom z těch strojů – John Deer nebo Ford, na některém z nich by prostě seděl a radostně kroutil volantem. Něco mi říká, že tohle nebyla naše poslední návštěva.

3. Vydejte se na noční halloweenské dobrodružství

Zajděte si na přehlídku vyřezávaných dýní svítících ve tmě. Tisíce dýni naaranžovaných do zajímavých scenérií, sousoší, strašidel, nebo dokonce známých osobností vykouzlí jedinečnou atmosféru. I odpůrci Halloweenu musí jistě uznat, že jde o nezapomenutelný zážitek.

4. Nacpěte se halloweenskými sladkostmi, až pod vámi praskne váha

Už jste upgradovali svou spíž do podzimního stylu a místo normálního chleba máte dýňový? Místo bábovky pečete pumpkin bread (což není dýňový chleba, jak byste mohli podle názvu tipovat, ale spíš taková dýňová bábovka)? Místo standardních chipsů máte pumpkin spice chipsy? Místo rajčatové omáčky na špagety máte dýňovou? Výborně. Už zbývá jen vydat se do hypermarketu na nákup halloweenských sladkostí.

Vezměte si pohodlnou obuv, protože než projdete všemi těmi regály se speciálními maxi baleními sladkostí, vyrobenými jen a jen pro tento svátek, mohly by se vám udělat puchýře. Čekají vás desítky metrů cukroví. Sekce s halloweenskými dobrotami se svou rozlohou často blíží menšímu supermarketu. Najdete zde strašidelné/dýňové verze oblíbených sladkostí jako jsou M&Ms (v oranžové, žluté a hnědé barvě), Oreo sušenky (oranžová náplň), gumové duchy, pařáty a mozky. K dostání je i halloweenská verze oblíbeného velikonočního vejce Cadbury.

Pokud budete mít štěstí, žádné dítě vám na dveře nezaťuká a vy si všechny ty kalorie můžete nechat pro sebe. Teda jestli máte pojištěné zuby. To by pak za pár týdnů nemuselo zbýt na krocana...

5. Uspořádejte halloweenskou party

Jestliže se rozhodnete uspořádat svou vlastní party, jděte do toho po hlavě.  Začněte už venku před domem. Celý ho ověste umělými pavučinami a do předzahrádky rozestavte plastové náhrobní kameny. Pořídit můžete i ty, které při zaregistrování pohybu začnou hrát hit Michaela Jacksona Thriller. Můžete i trochu zrýt půdu kolem a naaranžovat do ní kostlivce v životní velikosti, které seženete v prvním supermarketu.

Na stromy pověste klece s černými plyšovými kočkami. Jednu takovou jsem viděla včera v obchodě. Když jsem kolem ní prošla, rozsvítily se jí oči a kočka se začala děsivě smát a třást se. Byla hned vedle dvoumetrových mumií a smrtek s kosami v ruce.  Na schody rozestavte svítící lebky a do rohu dejte obřího plyšového pavouka.

Hostům nabídněte krvavý punč s plovoucíma gumovýma očima, cupcaky s růžovým krémem ve tvaru mozku a tyčinky v zelené čokoládě na jednom konci ozdobené mandlí – děti budou z čarodějnických pařátků nadšené.

6. Nezapomeňte na svého psa

V Alexandrii, o které jste se mohli dočíst v jiném mém příspěvku, dbají na to, aby si Halloween užili i jejich čtyřnozí mazlíčky – zejména psi. Hafíky v roztomilých kostýmech mohou vzít třeba na okružní plavbu lodí po řece Potomac – pro tu je vhodný např. kostým námořníka, piráta či mořské panny.

Kdyby náhodou ňufíci trpěli mořskou nemocí, vezměte je aspoň na koledu do psího parku a po obchodech v centru, kde pejsci obdrží nějaké pamlsky, aby nezáviděli dětem jejich sladkosti. Ať už váš miláček půjde za hotdog, je to koneckonců (dog = pes), nebo si vybere originálnější kostým, např. papeže nebo Donalda Trumpa, jistě bude nadšený.

7.  Běžte se bát do divadla

Strašidelná atmosféra se na podzim přenese i do kulturních programů. V divadlech se hraje Drakula, Frankenstein nebo Beetlejuice. Po tajemném představení doporučuju procházku ve špatně osvětlených, starodávných uličkách Alexandrie, kde na vás zpoza plynové pouliční lampy vybafne metrový plyšový pavouk. Třeba si při zděšeném úskoku nezlomíte jehlový podpatek...

8. Podnikněte něco opravdu morbidního

Pokud vás nelákají maškarní průvody ani únikové hry se zombies, můžete zkusit duchařskou prohlídku ve strašidelných domech – pokud je nestihnete na podzim, nevadí. Konají se celý rok, protože poslouchat báchorky o zamordovaných lidech z krvavé jižanské minulosti je nesmírně populární.

Jestliže je pro vás prapodivně vyhlížející průvodce v kostýmu z 18. století a lucernou v ruce málo, zúčastněte se party v kostýmech přímo na hřbitově. Když si nestihnete zarezervovat vstupenky včas, pořád je ještě například čtení strašidelných textů E. A. Poa v historické kryptě. Snad si po absolvování této netradiční akce neřeknete: „A víc již ne.“

Pokud při čtení tohoto článku neusrkáváte pumpkin spice latté a nepochutnáváte si na dýňovém koláči, ptám se vás: Co tím svým rebelstvím sledujete?

 

Více fotek a článků najdete na mém blogu a instagramu.

 

 

 

Autor: Denisa Sciortino | pondělí 22.10.2018 12:52 | karma článku: 20,67 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Denisa Sciortino

Nový rok, nový domov

Když vám povím, na kolika místech jsem už bydlela, řeknete si, že stěhování pro mě musí být hračka. Chyba lávky...

1.3.2021 v 8:29 | Karma: 24,00 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Lego zničí ti ego

Který rodič nikdy nešlápnul na kostičku Lega? Tento kus plastu ale může způsobit újmu i něčemu mnohem důležitějšímu, než je vaše chodidlo...

26.1.2021 v 10:00 | Karma: 38,99 | Přečteno: 8365x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Upřímnost nade vše aneb Hovory s F

Bez vtipných hlášek našeho tříletého bilingvního syna bych si svůj život už neuměla ani představit. Tady je sbírka těch nejlepších z nich.

19.9.2020 v 8:30 | Karma: 33,48 | Přečteno: 1823x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

30 kulturních šoků, které jsem zažila v USA (část čtrnáctá)

Zaujaly vás mé „šoky" z amerických silnic? Jestli ano, měli byste si přečíst i tento díl, protože jejich výčet ještě nekončí. V tomto článku vám prozradím svůj vůbec největší šok, který jsem zažila na jedné floridské pláži.

3.9.2020 v 8:14 | Karma: 44,45 | Přečteno: 18744x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Doktor amatér

Jak to dopadne, když se ocitnete ve spárech samozvaného „doktora", který si absenci vzdělání kompenzuje přemírou nadšení.

24.8.2020 v 9:35 | Karma: 32,27 | Přečteno: 3085x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8860x
Jsem Češka žijící v Americe. Letos jsem bydlela ve třech různých státech USA a příští rok to pravděpodobně bude zase jiný. Ráda si zapisuju drobné každodenní příhody. Své články píšu s nadsázkou, proto je prosím neberte doslova.

Mou inspirací je cizí země, v níž žiju a kterou se ze všech sil snažím poznat, ale především můj roční syn, co dokáže udělat zážitek i z cesty pro rohlíky.

Více článků najdete na blogu Americké zmatky české matky:  

https://americkezmatky.wixsite.com/ceskematky

Mé postřehy a fotky můžete sledovat na Facebooku nebo na Instagramu:

https://www.facebook.com/americkezmatkyceskematky

@blog.zmatkymatky

Seznam rubrik