Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Floridské Vánoce

Jak slaví Vánoce naše floridská rodina? Čím se americké vánoční stromky liší od těch českých? Co se servíruje na Štědrý večer?
vánoční punčochy

Když jsem se jako malá koukala na film Sám doma, nemohla jsem pochopit, proč by proboha někdo chtěl trávit Vánoce na FLORIDĚ... Palmy místo smrčků, kraťasy a žabky místo sněhulí a čepic, pláž místo zasněžených kopců. To je jednoduše šílenství! Letos jsem na Floridě strávila své třetí Vánoce.

Ty první byly rozhodně šok. Zírala jsem na palmy a vysokánské kaktusy omotané vánočními světly, lidi s červenobílými čepicemi na pláži a ošklivé svetry s plameňáky mezi sněhovými vločkami. Letos, kdy už na Floridě dávno nebydlíme, jsem šťastná za každý teplý sluneční paprsek, možnost na Štědrý den pobíhat v letních šatech po zahradě a procházku po krásném bílém písku na pláži. 

Jelikož jsme loňské Vánoce slavili na Moravě, letos přišla na řadu Florida, kde žije celá manželova rodina. Zatímco naše české Vánoce jsou velice komorní, poklidné a romantické, floridské Vánoce připomínají bujarou oslavu plnou nadšeného dětského křiku a hlasitého smíchu. Mám ráda společnost, ale po amerických Vánocích se kácím do postele a nezvládám ani pohádku.

Protože jsme tentokrát přiletěli o něco dřív, neminuly nás vánoční přípravy. Já jsem měla na starost zdobení vánočních stromků. Na dva menší (umělé) se každoročně věší figurky z disneyovek. Jsme přece v Orlandu! Hlavní, téměř třímetrový živý strom stojí v obýváku. 

vánoční ozdoby

Na našem americkém stromku se mi líbí, že kromě tradičních skleněných baněk na něj rodina věší i prastaré výtvory svých dětí nebo personalizované ozdoby, např. kovovou hvězdu s Filipovou fotkou a nápisem “moje první Vánoce”. Hned vedle se vyjímá koule s maskotem oblíbeného fotbalového týmu Florida Gators nebo logem univerzity, kterou vystudovali manželovi rodiče. O kousek dál visí skleněné brusle, protože celá rodina ráda bruslí a většina členů hrála hokej. Švagrova manželka je zase bývalá baletka, a proto je jejich stromek ověšený spoustou tanečnic a hned u dveří vás zaujme vánoční věnec z baletních „piškotů“.

Od stromečku jsem se přesunula do tchyniny pracovny, kam se mezitím vměstnaly dva skládací stolky, na nichž se balily dárky. Vzhledem k hojnému počtu rodinných příslušníků trvalo balení několik dní. Manželova maminka disponuje několika desítkami rolí balícího papírů, obrovskou krabicí plnou dárkových tašek a speciálních papírových krabic sloužících k zabalení oblečení – sbohem, měkouši! Po hodině intenzivní práce jsem si připadala jako elf ze Santovy dílny na Severním pólu.

Je všeobecně známo, že americké Vánoce se slaví 25. prosince ráno, pro manželovu rodinu však svátky začínají na Štědrý den odpoledne tradiční vánoční mší, kam všichni dorazí už více než hodinu předem, aby měli vůbec kde zaparkovat. Část rodiny se do kostela vypraví ještě dřív, protože celá naše skupina zabere dvě dlouhé kostelní lavice.

vánoční mše

Během mše zní nádherné tradiční koledy jako je The First Noel, Come All Ye Faithful nebo Mary, Did You Know. Všichni přítomní jsou jako ze škatulky. Ženy mají upravené vlasy, perfektní make-up a na sobě luxusní róby, za které by se nemusely stydět ani na slavnostním galavečeru. Muži jsou většinou v oblecích. Malé holčičky připomínají pohádkové princezny a kluci včetně miminek mají kolem krku kravatu nebo motýlka.

Po mši se přesouváme k manželovým rodičům, kde je připravená grandiózní hostina pro 28 hostů. Každý sice nějaký pokrm přinese, ale většinu jídla navaří můj tchán, který by si s přehledem mohl otevřít cateringovou firmu. I tentokrát se dlouhý dřevěný stůl s červeným ubrusem prohýbal pod četnými nádobami a mísami. Servírovaly se všelijaké druhy těstovin s mořskými plody, včetně krevet a olihní, zapečené bagety a slavnostní sýrové talíře s ovocem. Pil se ledový čaj a šampaňské s pomerančovým džusem. Nechybělo ani české vánoční cukroví a vánočka.

ošklivé svetry

Mé výtvory velmi chutnaly našemu synovci, jenž za mnou z ničeho nic přišel, aby mi řekl, že ty „cookies“ jsou hrozně dobrý. Rozzářila jsem se a odpověděla: „To jsem ráda, tak si ještě vez-....“ Zbytek věty jsem už nedořekla, protože mi oči sklouzly na jeho dlaně, ve kterých svíral asi 20 lineckých hvězdiček.

Na závěr večera se dětem rozdaly jejich punčochy s drobnými dárky od Santy, mezi kterými nechyběly ani malé píšťalky, které se záhy ukázaly jako danajský dar. Píííííííííííííííííííííííísk, pííííííííííííííííííííííísk!Dvacátého pátého prosince ráno děti vyskočily z postele a hnaly se ke stromečku, kde kromě hromady dárků stála i rozpitá sklenice s mlékem, nakousnutá sušenka a ohryzaná mrkev – jasný důkaz, že tu byl Santa se svým sobím spřežením! Před polednem se dostavil zbytek rodiny. Část dokonce v pyžamech, jak velí americké tradice, které určitě znáte z vánočních filmů. 

vánoční věnec

Než se začal servírovat bohatý brunch, který si v ničem nezadal se štědrovečerní večeří, dědova zahrada se proměnila v hřiště pro 7 dětí a 11 dospělých. Z repráků  křičela Mariah Carey a George Michael, děcka na houpačkách dosahovala až ke korunám stromů, vzduchem lítala kůra a po zdolání piňaty ve tvaru vánočního stromečku i konfety a bonbony. Byla to divoká jízda. Na druhou stranu se při ní mini lidi pěkně unavili a pak pokojně dlabali brunch.

 Na jídle přišlo na řadu rozbalování dárků. Holky jásaly nad panenkami a jednorožci, kluci nad vším s logem Hvězdných válek. Filis se při rozbalování každého dárku s nadějí ptal: „Auto? Auto?“ Nakonec ho ale nejvíc zaujal doktorský kufřík, který od té doby s plastovými brýlemi na nose a stetoskopem kolem krku nosí po domě, měří mi tlak, dává si náplasti a injekce. Buď z něj bude doktor, nebo hypochondr. Obojí je v rodině.     

Autor: Denisa Sciortino | pondělí 7.1.2019 16:32 | karma článku: 34,69 | přečteno: 3082x
  • Další články autora

Denisa Sciortino

Nový rok, nový domov

Když vám povím, na kolika místech jsem už bydlela, řeknete si, že stěhování pro mě musí být hračka. Chyba lávky...

1.3.2021 v 8:29 | Karma: 24,00 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Lego zničí ti ego

Který rodič nikdy nešlápnul na kostičku Lega? Tento kus plastu ale může způsobit újmu i něčemu mnohem důležitějšímu, než je vaše chodidlo...

26.1.2021 v 10:00 | Karma: 38,99 | Přečteno: 8365x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Upřímnost nade vše aneb Hovory s F

Bez vtipných hlášek našeho tříletého bilingvního syna bych si svůj život už neuměla ani představit. Tady je sbírka těch nejlepších z nich.

19.9.2020 v 8:30 | Karma: 33,48 | Přečteno: 1823x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

30 kulturních šoků, které jsem zažila v USA (část čtrnáctá)

Zaujaly vás mé „šoky" z amerických silnic? Jestli ano, měli byste si přečíst i tento díl, protože jejich výčet ještě nekončí. V tomto článku vám prozradím svůj vůbec největší šok, který jsem zažila na jedné floridské pláži.

3.9.2020 v 8:14 | Karma: 44,45 | Přečteno: 18744x | Diskuse| Ona

Denisa Sciortino

Doktor amatér

Jak to dopadne, když se ocitnete ve spárech samozvaného „doktora", který si absenci vzdělání kompenzuje přemírou nadšení.

24.8.2020 v 9:35 | Karma: 32,27 | Přečteno: 3085x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8860x
Jsem Češka žijící v Americe. Letos jsem bydlela ve třech různých státech USA a příští rok to pravděpodobně bude zase jiný. Ráda si zapisuju drobné každodenní příhody. Své články píšu s nadsázkou, proto je prosím neberte doslova.

Mou inspirací je cizí země, v níž žiju a kterou se ze všech sil snažím poznat, ale především můj roční syn, co dokáže udělat zážitek i z cesty pro rohlíky.

Více článků najdete na blogu Americké zmatky české matky:  

https://americkezmatky.wixsite.com/ceskematky

Mé postřehy a fotky můžete sledovat na Facebooku nebo na Instagramu:

https://www.facebook.com/americkezmatkyceskematky

@blog.zmatkymatky

Seznam rubrik